Wie ben ik?

Voordat je begint te lezen: dit verhaal kan misschien korter, maar dit voelt voor mij als ‘in een notendop’. Daarnaast lees je vooral de bijzondere dingen in mijn leven. Ik besef me dat ik gezegend ben met veel talenten en ruimte om die te ontwikkelen. Maar… laat dat je niet verkeerd beïnvloeden. Ik benoem hier van alles wat me gevormd heeft en wat maakt dat ik de liedjes maak die ik maak, maar in mijn leven heeft het ook veel gestormd. Dat laat zich alleen wat lastiger verwoorden zonder er al te diep op in te gaan.  Je krijgt er wel weer doorleefde liedjes van…

Ik ben geboren in 1982 en tot mijn 14e opgegroeid in Rijnsburg, vlakbij de prachtige Noordzee en de duinen. In ons gezin was veel aandacht voor kunst en cultuur, talentontwikkeling en je inzetten voor de mensen om je heen. Later ontdekte ik dat het niet altijd handig is om je overal tegelijk voor in te zetten, maar als kind en tiener zette ik me op veel gebieden naar mijn allerbeste kunnen in. Ik ben bevoorrecht om opgegroeid te zijn in een gezin met kinderen uit verschillende werelddelen en met oog voor de maatschappij en dat heeft me rijk gevormd.

Ik had een groot gevoel voor gerechtigheid, was erg gedreven en leerde mezelf door dans-, theater- en muzieklessen te presenteren op een podium. Dat dat een plekje was waar ik thuishoorde, voelde ik in mijn tienerjaren zeker en het verlangen ontstond steeds meer om daar ‘later’ iets mee te doen.

Op mijn 14e ging ik voor het eerst mee met de Young Continentals. Mijn wereld verbreedde zich met zoveel verschillende tieners uit alle hoeken van Nederland en samen trokken we op om in de zomervakantie concerten te geven in Europa. Ik ontdekte hoe te leven naar wat je zingt, wat het doet als je ‘die ene solo’ niet krijgt en hoe je een ander die leert gunnen. En ook hoe je zowel sjouwt met alle spullen als staat te knallen op een podium en hoe je je flexibel opstelt in een gastgezin.

In de middelbare schooltijd verhuisde ik en speelde ik in mijn nieuwe woonplaats een mooie rol in een groots opgezette musical van de kerk. Dat was de aanleiding om auditie te gaan doen bij de opleiding voor dramadocent op ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Hier was, naast de theater- en didactieklessen, veel aandacht voor muziek. Als tiener had ik weleens een liedje geschreven, maar hier leerden we te experimenteren met klanken, akkoorden, teksten, gedichtjes, materialen en ritmes.

 

Ondertussen leerde ik op mijn 16e, via de Young Continentals, Bouke kennen en nog heerlijk jong, trouwden we vier jaar later. Hij speelde allerlei instrumenten en vanuit zijn opleiding voor docent muziek groeide dat alleen maar. Ik voerde een interne strijd of ik nu meer liefde voor theater of voor muziek had. Dat uitte zich in een combi. Samen met Bouke zat ik bij de band van GODfashion, een grote jeugdkerk toendertijd in Zwolle. Dat was erg bijzonder: we leerden omgaan met de plek op het podium terwijl je tegelijkertijd God aanbidt, stonden op het Flevofestival, maakten een EP en hadden grootse dromen, zoals dat heerlijk past als je jong bent en het gevoel hebt dat je de wereld aankan.

Toen we stopten, ben ik wat later bij Gospel Boulevard gaan zingen en daarna bij Forever Worship. Met het vormen van ons gezin, kwam daar steeds minder tijd voor. Ik probeerde me met zeer wisselend succes te richten op rust, reinheid en regelmaat in het gezin. Ik werkte op verschillende plekken als dramadocent en kwam in een burn-out terecht. Daarna werkte ik op een rustiger tempo als vrijwilliger bij een christelijke jongerenorganisatie en zette daar een jongerenband op.

In 2012 startte ik ‘Kindertheater Je bent een Parel’. Ik schreef voorstellingen vanuit Bijbelverhalen en speelde die door heel Nederland. Het samenwerken met anderen miste ik wel en de laatste jaren van het kindertheater deed ik dit gelukkig niet alleen.

In dit alles bleef het verlangen branden om als zangeres en singer-songwriter op een podium te staan. Ik dacht dat ik beter gitaar of piano moest spelen om dit te kunnen. Uiteindelijk heb ik dat los durven laten en dat gaf ruimte. Ik hoef niet alles te kunnen 😉

Toen de liedschrijverskampen van Stichting Increase op ons pad kwamen, durfde ik pas echt te geloven dat ik genoeg in huis heb om muziek te schrijven. En hoe mooi dat Bouke precies aan kan vullen wat ik mis. Ik kom met tekst en melodieën, hij maakt het met me af tot een volledig lied. Na een lange zoektocht naar wat mijn plek is, hebben we een mooie band en het album Levensecht en losse singles uitgebracht (hoe het geld daarvoor is gekomen is een wonder en een verhaal op zich!). Ook durf ik mezelf te promoten als artiest, singer-songwriter en zangeres.

Ik heb geleerd dat samenwerking ontzettend belangrijk is! Als duizendpoot kan ik veel, maar alles wordt veel beter als ik met anderen samenwerk, heel veel dingen ook niet doe en iedereen in zijn kracht laat zijn. Ik heb lang gedacht dat ik ‘mijn tijd’ gemist had. Maar juist toen ik losliet, gaf God me mijn droom terug. Alles wat je hoort aan muziek en hoe ik hierin sta, is een vrucht van alle lessen in mijn leven die ik heb geleerd. Je zult in de muziek een hoop thema’s herkennen die in mijn leven een rol spelen: een leven met God met ups en downs, maar met hart en ziel!

Mijn verlangen is dat ‘mijn’ muziek je helpt om te zoeken naar jouw plek in dit leven, om oké te zijn met de plek waar je nu staat en om niet op te houden met dromen over waar je naartoe wilt. En dat alles in verbinding met God en de mensen om je heen.    

Marieke Sleurink - 2021